Werken met QGIS

Eenmalige lokale setup

Let op, een eenmalige setup van de qgis-auth.db in je locale profiel is nodig voordat je de API endpoints toevoegt. Onthoudt jouw gebruikersnaam en wachtwoord goed.

WFS

De WFS-lagen zijn beschikbaar onder de volgende URL's:

https://api.data.amsterdam.nl/v1/wfs/{<dataset>}/

Gebruik zo'n URL in QGIS:

Voorbeeldafbeelding van QGIS

In de bovenstaande afbeelding wordt QGIS gekoppeld met de BAG dataset: https://api.data.amsterdam.nl/v1/wfs/bag/

Tip
De parameters `?SERVICE=WFS&VERSION=2.0.0&REQUEST=..` worden door QGIS zelf achter de URL gezet. Het is niet nodig deze zelf toe te voegen.
Tip
De schuine streep aan het einde van de URL is belangrijk. QGIS werkt niet als deze ontbreekt. Dit is een beperking in QGIS.

Vector tiles (MVT)

De volgende stappen moeten uitgevoerd worden om vector tiles in QGIS te laden:

Een lijst van datasets die vector tiles ondersteunen is beschikbaar op: https://api.data.amsterdam.nl/v1/mvt/.

Autorisatie

Voor gesloten datasets moet ook een autorisatieconfiguratie worden toegevoegd. Dit kan door op het groene kruisje in het bovenstaande menu te klikken. Selecteer OAuth2-authenticatie, met 'implicit' grant flow. Vul bij 'request url' https://iam.amsterdam.nl/auth/realms/datapunt-ad/protocol/openid-connect/auth en bij 'token url' https://iam.amsterdam.nl/auth/realms/datapunt-ad/protocol/openid-connect/certs in. De client id is qgis, Scope is email en access method is header. QGIS zal bij het activeren van een kaartlaag een browserscherm openen, waarin gebruikersnaam en wachtwoord kunnen worden ingevoerd.

Voor acceptatie vervang je in bovengenoemde URLs "datapunt-ad" met "datapunt-ad-acc".

Voorbeeldafbeelding van QGIS-authenticatie

In de bovenstaande afbeelding wordt authenticatieconfiguratie ingevoerd in QGIS.

Hierna zijn de gegevens te raadplegen, te filteren en te combineren:

Stadsdelen weergegeven in QGIS

Queries op relaties

Om object-relaties uit te lezen in WFS (momenteel niet ondersteund door MVT) kun je de volgende optie toevoegen aan de URL:

Gebruik deze URL in QGIS, of een ander GIS-pakket.

Als voorbeeld: de BAG feature type buurt een relatie met een stadsdeel. Deze kan op beide manieren geconfigureerd worden in een GIS-pakket:

Deze parameters kunnen gecombineerd worden met de OUTPUTFORMAT parameter, zodat het export formaat ook geneste relaties bevat.

Embed of expand gebruiken? QGIS 3 heeft geen ondersteuning voor complex features, en verwerkt deze als tekst. Gebruikt in QGIS daarom alleen de platgeslagen versie met `?embed={...}`. De `?expand={...}` versie is daarentegen ideaal voor GeoJSON exports, die wel goed kan omgaan met geneste structuren.

Datasets met meerdere geometrieën

Indien een tabel meerdere geometriëen bevat, zal deze voor ieder geometrieveld los opgenomen worden in de WFS. Zodoende kunnen GIS-pakketten op beide geometrieën weergeven op de kaart.

Via MVT kan alleen de hoofdgeometrie (mainGeometry) van een dataset worden geladen.

Dit is bijvoorbeeld te zien bij Horeca-exploitatievergunningen: er wordt een aparte laag voor het pand, en de bijbehorende terrassen beschikbaar gesteld. Zodoende kunnen beide geometriën uitgelezen worden. De data van beide lagen is identiek; alleen de volgorde van geometrie-velden is aangepast.