Introductie API Keys

Het Dataplatform van de gemeente Amsterdam gaat het gebruik van een identificatie key bij het aanroepen van haar API's vanaf 1 februari 2024 verplicht stellen. Vanaf 1 februari 2024 kun je de API's van het Dataplatform niet meer zonder een key gebruiken. Vraag tijdig een key aan via dit aanvraagformulier. Doe je dit niet, dan werkt je applicatie of website vanaf 1 februari 2024 niet meer. Dit geldt voor alle API's die op deze pagina gedocumenteerd zijn.

Door de API key kunnen we contact houden met de gebruikers van onze API's. Zo kunnen we gebruikers informeren over updates. Daarnaast krijgen we hiermee inzicht in het gebruik van de API's en in wie welke dataset via de API bevraagt. Ook voor dataeigenaren is dit waardevolle informatie.

Meer info:
Pagina API key aanvragen
Technische documentatie
Vragen? Mail naar dataplatform@amsterdam.nl

Amsterdam DataPunt API Documentatie

In deze pagina's geven we uitleg hoe de API diensten van Datapunt afgenomen worden.

Naast de API's van DataPunt worden door andere partijen nog diverse API's aangeboden. Deze vind je in de datasetcatalogus. Deze documentatie richt zich op de API's van DataPunt, onderdeel van OIS (Onderzoek, Informatie en Statistiek) van de Gemeente Amsterdam.

De gemeente Amsterdam biedt haar datasets onder andere aan via een REST API die voldoet aan de NL API REST API Design Rules. Daarnaast is ook gekozen de strictere interpretatie van de DSO API Strategie 2.0 te volgen, aangezien het de intentie van de DSO API Strategie is om een interoperabel koppelvlak voor data-uitwisseling te ontwikkelen dat overeenkomt met de behoeftes van de Gemeente Amsterdam.

Om zoveel mogelijk afnemers te kunnen bedienen, ondersteunen we diverse koppelingen. Zo zal een mobiele-appontwikkelaar eerder een REST-API gebruiken, en een GIS-professional de WFS/MVT-koppelingen. Tot slot worden er ook volledige CSV en GeoJSON exports ondersteund.

Zoeken

Algemene uitleg

Naslagwerk datasets